Ikke glem den store gin-dagen i morgen

I morgen er det selveste gin-dagen, og du har kanskje fått med deg at det er gina festival i Oslo? Så hva passer vel bedre enn å feire med en real GT midt i mellom? Denne drinken er forøvrig en av yndlingsdrinkene til oss i Yolo! Men først litt fakta;

Gin oppsto i Nederlandene på 1600-tallet. Navnet kommer av det franske ordet for einerbær, genévrier, som er den viktigste smakstilsetningen. Andre smakstilsetninger som anisfrø, lakrisrot, kanel, koriander, angelikarot kan også forekomme.

Oppfinnelsen tilskrives ofte en lege ved navn Franciscus Sylvius. Det ble solgt på apotek (som mye annet brennevin), og brukt mot diverse plager. Det spredte seg til England etter at den nederlandske Vilhelm av Oranien kom på den britiske tronen i 1689.

Nederlandsk gin, eller genever, er svært forskjellig fra engelsk gin som vi kjenner den i dag. Den blir framstilt av bygg og av og til lagret på trefat. Dette gir en smak som kan minne noe om whisky.

Gin ble populært i England etter at den ble tillatt å framstille uten lisens, samtidig som det ble innført høy toll på alt importert brennevin. I 1690 ble det vedtatt en lov som oppmuntret til destillering av brennevin fra korn. Tusenvis av «ginsjapper» («gin-shops») dukket opp over hele England, og det oppsto samtidig et marked for korn av dårlig kvalitet som var uegnet til brygging av øl. I 1740 ble det produsert seks ganger mer gin enn øl. Av 15.000 drikkesteder i London var over halvparten ginsjapper.

Gin var billig og populært blant fattige. Ølet bevarte likevel sitt gode rykte som en sunn drikk, det var også ofte sikrere å drikke enn vann. Gin derimot fikk skylda for flere sosiale og medisinske problemer, og det høye forbruket kan ha vært en av årsakene til et stigende dødstall som medførte at Londons befolkningsvekst stoppet. I 1743 drakk innbyggerne i London i snitt over én liter gin hver per uke.

Gin Act som ble innført i 1736 la høye avgifter på handelen for å få forbruket under kontroll og førte til gateopptøyer. Avgiftene ble gradvis redusert og helt avskaffet i 1742. En ny lov av 1751 var mer vellykket: Den påla destillerier å bare selge til lisensierte forhandlere og bragte ginsjappene under offentlig kontroll. Ulovlig produsert gin som ble solgt på svartebørsen ble ofte tilsatt terpentin og svovelsyre
— Wikipedia

På tross av ginens uheldige historie er den nå tilbake i vinden til vår store glede. Vi feirer denne herlige dagen med å gi deg oppskriften på en smakfull, enkel og moderne vri på en klassisk gin tonic.

DU TRENGER:

  • 50 cl av din favoritt Gin
  • En kvast fersk rosmarin
  • Tonic (ca 1,5 – 2 dl) Vi anbefaler «Fever tree premium indian tonic water», som du får kjøpt på vinmonopolet.
  • 2-4 hele pepperkorn
  • Agurk

Fyll et stort rødvinsglass med isbiter og hell i Gin. Ta en kvast rosmarin og slå den lett mellom hendene for å få frem smakene. Legg den i glasset sammen med et par pepperkorn. Hell over tonic. Har du en mandolin anbefaler vi at du bruker den når du skjærer agurk. Evt. kan du bruke en grønnsaksskreller eller en ostehøvel. Rull agurkskiven sammen og legg i glasset.

Resultatet blir en veldig aromatisk og velduftende GT, men rene, friske og naturlige smaker. Enjoy!

NB: Er du elsker du Gin like mye som oss? Da bør du ta turen innom Chair på Grünerløkka. Der får du drøssevis av herlige Ginbaserte drinker.