Bananens dag

Visste du at botanisk sett er bananen et bær? I Norge kategoriseres den normalt sett som en frukt. Bananen inneholder bl.a. fiber, A-, B-, C- og E vitaminer, og mineraler som fosfor, kaluim, jern og sink. I tillegg er det store deler karbohydrat som omdannes fra stivelse da bananen er umoden, til sukker når den modner.

Bananen ble domestisert i Sørøst-Asia, der det fremdeles vokser mange ville varianter. De eldste sporene etter banandyrking er fra Kuksumpen på Papua New Guinea,  og er mellom 7 000 og 10 000 år gamle. Bananen ble innført til midtøsten på 600-tallet av arabiske handelsmenn.

Bananhandel har spilt en enorm rolle i økonomien i mellom-amerika, der mange i offentlig administrasjon har skodd seg på lukrative avtaler med store, utenlandske fruktimportører. Dette medførte mye korrupsjon, og bananselskapene fikk langt på vei kontroll over styresmaktene i flere av disse landene. Derfor blir de noen ganger kalt bananrepublikker, et ord som ble brukt første gang av den amerikanske forfatteren O. Henry i 1910.

De første bananene ble importert til Norge i 1905. I 2008 ble det importert 83 000 tonn bananer til Norge, og hver nordmann spiste i gjennomsnitt om lag 96 bananer.

Kilde: wikipedia

I dag er det bananens dag og vi feirer med en tropisk banan- og mangosmoothie.

For å lage 2 høye glass trenger du:

  • 1 banan
  • 1 mango
  • En halv sitron
  • Ca. 2-3 dl appelsinjuice

Bland alle ingredienser sammen i en blender og hell over i et avkjølt glass. Pynt med banan og tropisk tilbehør.

TIPS: Legg bananen i fryseren på forhånd for å kjøle ned drinken uten isbiter.

IMG_2142.JPG